Over

Over De Geboortefotograaf

Wie is De Geboortefotograaf?

Ik ben Renate van Lith van Renate van Lith Fotografie. Ik ben een geboortefotograaf die inmiddels vele geboortes heeft mogen vastleggen. In 2018 is o.a. één van mijn foto's benoemd tot één van de meest ongelooflijke geboortefoto's ter wereld.

En in 2019 én 2020 heb ik een Peoples Choice Award gewonnen bij de prestigieuze internationale geboortefotografie-wedstrijd van Birth Becomes Her. En eind 2020 werd ik zelfs benoemd tot Internationaal geboortefotograaf van het jaar 2020!!!

 

Inmiddels draag ik mijn kennis over door het verzorgen van lezingen, maar ook door het geven van workshops die gericht zijn op de nog startende geboortefotograaf. 

Hoe is het ontstaan?

Toen ik als geboortefotograaf wilde starten, was er weinig informatie over geboortefotografie te vinden. Hoewel ik niet de eerste fotograaf was die als geboortefotograaf aan de slag wilde gaan, moest ik overal wél zelf het wiel van uitvinden. Algemene voorwaarden? Een contract? De opbouw van je portfolio? Nergens waren er voorbeelden voorhanden waarmee ik een start kon maken. En al bestaande informatie werd niet gedeeld. Ik weet als geen ander hoe frustrerend en onhandig het is om zelf onnodig het wiel uit te moeten vinden. Daarom heb ik mijn kennis en ervaring nu gebundeld en beschikbaar gesteld voor anderen. 

Een goede start is het halve werk

Een goede voorbereiding

is héél belangrijk.

 

Ik vind het voor mezelf, én voor iedere andere ervaren geboortefotograaf, ontzéttend belangrijk dat startende geboortefotografen enigzins goed beslagen ten ijs komen. 

 

Wanneer zij zich namelijk zonder goede voorbereiding op de werkvloer van zorgverleners begeven, zou dit zomaar heel vervelend uit kunnen pakken voor alle betrokken partijen. Je moet goed weten waar je aan begint en wat je doet.

Het werk van een geboortefotograaf is namelijk niet iets 'dat je er gemakkelijk even bij doet'. Wanneer je dit niet goed aanpakt, overdenkt of voorbereidt kun je de nog fragiele markt van geboortefotografie behoorlijk kwaad doen. Het is belangrijk dat je je professioneel weet op te stellen, goed op de hoogte bent van het geboorteproces, je weet te gedragen in een ziekenhuis, kennis hebt van hygiëne en gedragsregels in een OK, en vooral weet wat je níet moet doen als geboortefotograaf.


Het is enorm van belang dat de samenwerking tussen geboortefotografen en zorgverleners goed verloopt en blíjft verlopen. We willen immers dat zorgverleners ons welkom blijven heten, zodat we allemaal van dit prachtige vak kunnen (blijven) genieten. 

Ik ben daarom een groot voorstander van het delen van kennis, zodat men bewust(er) aan de slag gaat. Daar is iedereen bij gebaat. Niet alleen de zorgverleners en geboortefotografen, maar óók de aanstaande ouders.


Nadat De Geboortefotograaf zich in eerste instantie heeft gericht op startende fotografen, bleek dat ook ervaren geboortefotografen elkaar snel wisten te vinden via het platform van De geboortefotograaf. Er bleek een gezamenlijke gedeelde behoefte te bestaan aan meer informatie en onderlinge samenwerking. Vanuit die gedachte ontstond een overzichtskaart waarop eenvoudig te zien was welke geboortefotografen in welke provincie gevestigd waren. Dit werd al snel het meest complete en meest uitgebreide overzicht van geboortefotografen in Nederland en België!


Het gevolg hiervan was dat ook steeds meer aanstaande ouders en geboortezorgverleners deze handige overzichtskaart wisten te vinden en hier op de website terecht kwamen. Bij het zoeken naar een geboortefotograaf werd er namelijk veelvuldig van de kaart gebruik gemaakt. En ook op Instagram en Facebook wordt De Geboortefotograaf steeds meer gevolgd, want hier worden gezamenlijk de mooiste foto's gedeeld van geboortefotografen uit Nederland en België. Ouders krijgen hierdoor een goede indruk van wat geboortefotografie inhoudt.


Daarom is het streven van De Geboortefotograaf om ook de informatievoorziening over geboortefotografie voor de ouders te gaan verbeteren. Hou de website dus in de gaten. There is more to come!