Tips voor het fotograferen van een geboorte

TIPS VOOR HET FOTOGRAFEREN VAN EEN GEBOORTE

Toen ik begon met geboortefotografie heb ik zelf overal mijn informatie moeten zoeken. De informatie die voorhanden was werd óf niet gedeeld óf was slechts mondjesmaat op het internet terug te vinden. Of het was zo dat de, in het buitenland gevonden, informatie niet echt goed aansloot bij de Nederlandse praktijk en ik alsnog een vertaalslag moest maken (of door zelf opgedane praktijkervaring wijs moest worden).


Inmiddels is er wel meer informatie voorhanden, maar veelal is dit nog erg slecht of versnipperd terug te vinden. Dat dit niet toereikend is, blijkt wel uit de regelmatig gestelde vragen die ik krijg van mensen die geboortefotograaf willen worden of willen starten met geboortefotografie. Zij willen het (ook) graag goed aanpakken (wat logisch is, je hebt tenslotte maar één kans om het goed te doen!) en zijn op zoek naar tips.


Nou, die tips wil ik graag met jullie delen, hoor! Want ook voor mij, als ervaren geboortefotograaf, is het fijn als verloskundigen en het zorgpersoneel in ziekenhuizen ons (geboortefotografen) graag zien blijven komen. Er zijn daarom een aantal tips die ik je sowieso graag mee wil geven voor het fotograferen in een ziekenhuis: tips waar ik zelf ook veel aan heb gehad!


  • Stel je voor en leg uit wat je doet.

Indien je (nog) tijd hebt, meldt dan altijd even bij het zorgpersoneel dat je op verzoek van je klanten aanwezig bent om een geboorte te fotograferen én dus op de afdeling aanwezig bent. Zelf meld ik vaak ook direct, indien mogelijk, dat ik niet aanwezig ben om het personeel te fotograferen. Dat het écht om jouw klanten en om foto’s voor privégebruik gaat. Hou ten alle tijden rekening met de privacy van het personeel! Vertel dat je niets online plaatst zonder toestemming. Probeer sowieso om zo min mogelijk het personeel op de foto te zetten. Ik vraag altijd aan elke zorgverlener die bij de geboorte aanwezig is of zij er bezwaar tegen hebben als zij op de foto komen te staan. Dit wordt over het algemeen erg gewaardeerd en hoewel het niet vaak voorkomt, wordt er wel eens aangegeven dat men liever niet in beeld komt. Hou hier rekening mee, want privacy van het zorgpersoneel is erg belangrijk!

 

Doordat overigens nog steeds niet iedereen bekend is met geboortefotografie, zorg ik dat ik altijd gedrukt werk bij me heb (flyer, fotoboek, visitekaartjes) dat ik eventueel kan laten zien of even bij de zusterpost neer kan leggen. Maar let op: het is niet bij ieder ziekenhuis toegestaan om promotiemateriaal achter te laten of neer te leggen (vandaar het fotoboek).

 

  • Zorgverleners zijn aan het werk.

Zij hebben het druk en hebben weinig tijd. En zeker niet altijd voor jou als fotograaf. Hou hier rekening mee. Loop hen niet in de weg of voor de voeten. Ik vraag zelf altijd of ze het aan willen geven als ze last van me hebben of als ik in de weg zou lopen.

Het kan voorkomen dat er een gynaecoloog of andere dokter bij de bevalling wordt geroepen. Het is goed om te weten dat zij er pas worden bij geroepen indien dit noodzakelijk is. Op dat moment is er dan vaak geen tijd voor jou of eventuele vragen van jouw zijde. Vraag van te voren of de verpleegsters alvast willen melden dat je aanwezig bent. Handelingen die door het zorgpersoneel worden uitgevoerd leg je niet zichtbaar op de foto vast. Ook maak je zonder toestemming geen foto’s van hen. Dit ligt héél gevoelig. Indien je dit toch doet, is er een kans dat het ziekenhuis je liever niet meer terug wilt zien. En misschien zelfs ook je collega-fotografen niet. Ga hier dan ook zéér respectvol en zorgvuldig mee om!

 

  • Weet waar je aan begint.

Je fotografeert een bevalling, waarbij ook complicaties kunnen optreden. Lees je goed in en bereid je voor op een bevalling. Het is niet alleen maar leuk, mooi of romantisch. Je ziet niet alleen geluk en lieve, schattige baby’tjes. Je krijgt te maken met (soms veel) bloed, ontlasting en soms met medische ingrepen die als schokkend ervaren kunnen worden. Begin alleen met geboortefotografie als je weet waar je aan begint. Als je weet dat je tegen bloed kan, bijvoorbeeld. Of niet snel flauw valt. Want niemand zit te wachten op een extra persoon waar op gelet moet worden. (Tip: lees ook het blog ‘Geboortefotografie – Weet waar je aan begint”.)

 

  • Bekijk de kamer goed.

Wat zie je en wat zou misschien nodig kunnen zijn? Zorg dat je weet waar alles staat (bijvoorbeeld de zuurstofpomp/zuurstofkar) en bedenk van te voren alvast goed waar je zou kunnen gaan staan indien een situatie zich voordoet waarbij het zorgpersoneel iets zou moeten pakken of halen. Het laatste dat je wilt is hen in de weg lopen. Denk daarom altijd een stap vooruit!

 

  • Nog veel meer tips!

Wil je nog meer leren over geboortefotografie? Of denk je er serieus over na om ook geboortefotograaf te worden? Dan is de workshop geboortefotografie wellicht iets voor jou. Kijk eens in de webshop van www.degeboortefotograaf.nl voor meer informatie. Hier kun je als startend geboortefotograaf ook terecht voor nog veel meer handige zaken!

 

Renate van Lith Fotografie

www.degeboortefotograaf.nl