Weet waar je aan begint.

GEBOORTEFOTOGRAFIE

Weet waar je aan begint...

Geboortefotografie is prachtig.

Om te zien, om te mogen ervaren en ook vanwege het product dat je aflevert.
Dat product, je geboortereportage en de losse foto’s, is vaak hetgeen dat mensen (hebben ge)zien en waarop zij baseren dat dit mogelijk een mooie tak is om zich in te verdiepen of om ook aan te gaan bieden.


Wanneer ik aan mensen vraag waarom zij geboortefotografie aan willen gaan bieden, hoor ik vaak argumenten als: “baby’s zijn zó schattig, ik wil mijn newborn- en/of zwangerschapsfotografie gaan uitbreiden, geboortes zijn ‘mijn passie’", of "het is zó mooi: het lijkt me een eer daar bij te mogen zijn”.


Dat laatste is natuurlijk ook zo, maar wat men zich vaak niet realiseert is dat het fotograferen van een geboorte iets heel anders is dan alleen het fotograferen van een lief en schattig baby’tje met hun familie. Het is rauw en puur, soms medisch, en zéker niet altijd alleen maar mooi en romantisch. Er zitten ook nadelen aan en je moet goed weten waar je mee bezig bent of waar je aan begint.



Wanneer je een mooie foto van een badbevalling ziet, zie je bijvoorbeeld niet dat er op de bodem van het bad ontlasting kan liggen dat in het water terecht is gekomen. Of als een vrouw persweeën heeft en er ontlasting mee komt, de kamer hier ook naar kan ruiken. Soms verliest een vrouw veel bloed bij de bevalling of kunnen er (ernstige) complicaties optreden. Het is zéér belangrijk dat je je dan professioneel blijft gedragen.


Realiseer je daarom goed dat je tegen schokkende situaties aan zou kunnen lopen en dat dit heel aangrijpend of indrukwekkend kan zijn, ook voor jou als fotograaf. Je moet zeker weten dat je hier tegen kunt. Op dat moment kun je namelijk niet wit of misselijk worden, flauw vallen of geschokt reageren. Want niemand in de ruimte, waarin jij je op dat moment bevindt, zal er op zitten te wachten om zich ook nog met jou bezig te moeten houden. En je hebt dan een grote kans dat je niet meer terug hoeft te komen, en zelfs mogelijk óók je collega-geboortefotografen niet!


Daarnaast maak je soms lange werkdagen (soms wel 22 uur achter elkaar, zonder pauze!), je zou belangrijke gebeurtenissen thuis of in je eigen omgeving kunnen missen doordat bevallingen zich niet laten plannen, je slaat soms nachten slaap over (moet je tegen kunnen), het is lastig te combineren met je gezin/ jonge kinderen thuis en het is bovendien veel werk om een reportage goed en mooi af te ronden. Daar ben je achteraf ook nog flink wat uren aan kwijt.


Daar heb je een goed sociaal netwerk bij nodig. Je hebt je naasten nodig voor af en toe een luisterend oor en voor de vaak acute opvang van bijvoorbeeld je kinderen als je plotseling naar een bevalling moet. Maar ook moet je gezin er achter staan dat je/jullie niet zomaar een dagje of een weekend spontaan weg kunnen gaan of bijvoorbeeld op een warme zomerdag in het zwembad kunnen gaan liggen. Je moet immers soms wekenlang bereikbaar zijn (en in de buurt blijven) voor je klanten. Wil je die opoffering van je gezin vragen en willen zij die aan jou geven?


Denk ook goed na over de overige shoots die je misschien als fotograaf aanbiedt. Als je ook bruiloften of uitvaarten fotografeert, moet je goed plannen. Of een héél goed back-up netwerk hebben, want je kunt niet bij een uitvaart of bruiloft weg rennen als een kindje zich aankondigt of andersom. Dit soort dagen kun je immers niet over doen en je hebt dan ook maar één kans om het goed te doen. Kun je goed met die druk om gaan?


Het is soms hectisch en stressvol: je moet tenslotte altijd maar bereikbaar zijn en in de buurt blijven. Je telefoon moet altijd opgeladen zijn. Je spullen moeten altijd binnen handbereik blijven. Want je weet nooit wanneer een bevalling zal starten. Soms komen ze véél vroeger dan verwacht, waardoor je gehele (overige) planning in de soep loopt en je soms met bergen werk komt te zitten.


Voor dit alles kun je niet een (te) lage prijs vragen, anders hou je dit niet vol en is de balans tussen werk en privé al snel zoek. Dan zit je thuis vele uren te werken voor (véél) minder dan het minimumloon en heb je een partner die daar niet al te lang begrip voor op zal kunnen brengen.


Voorkom dat je voor onaangename verrassingen komt te staan, en bereid je goed voor. Het is een prachtig mooi vak, maar je moet wél weten waar je aan begint om teleurstellingen te voorkomen.
Zorg daarom dat je je goed hebt ingelezen, zorg dat je planning op orde is, neem niet alle opdrachten aan die je krijgen kunt en ga niet te laag zitten met je prijs.


Wil je tips over hoe je geboortefotografie aan kunt pakken in het ziekenhuis? Lees dan ook eens het blog over ‘tips voor geboortefotografie’.

Renate van Lith Fotografie
www.degeboortefotograaf.nl