Badbevallingen

Hoe ziet een badbevalling er uit?

En waarom kiezen ouders hier voor...?

Steeds vaker wordt er gekozen voor een badbevalling. Een bevalling in water verloopt namelijk meestal ontspannen, soepel en minder stressvol. Veel vrouwen die een badbevalling hebben gehad, hebben daar een positieve ervaring mee.


Maar er zijn meer voordelen aan een badbevalling, namelijk:


  • Warm water werkt als natuurlijke pijnbestrijding. In warm water maak je makkelijker bepaalde hormonen aan, die pijnstillend werken. In het warme water kun je vaak ook beter ontspannen. Daardoor maak je minder stresshormonen aan. Dit zorgt ervoor dat je de weeën beter kunt verdragen. En dat je minder pijnstillers nodig hebt. 
  • Het warme water zorgt voor een betere doorbloeding. Daardoor maak je meer oxytocine aan. Dit is een bevallingshormoon dat zorgt voor goede, krachtige weeën.
  • De warmte zorgt ook voor een betere doorbloeding aan de onderkant vrouw, waardoor het gebied tussen vagina en anus beter meerekt en minder vaak een knip nodig is. Vrouwen die in bad bevallen scheuren ook minder vaak uit.
  • Je bent lichter in het water, waardoor je je gemakkelijker kunt bewegen. En als je op de badrand leunt, kun je op je knieën of hurken zitten, wat de zwaartekracht (en dus de ontsluiting!) ook een beetje mee helpt.
  • Maar ook voor de baby is een badbevalling fijn! Want de overgang vanuit de warme buik naar buiten verloopt minder abrupt en meer ontspannen. Vaak kan je ook nog rustig heel even je baby bewonderen onder water, voordat je het naar boven haalt om vast te houden.
  • Je hebt in bad meer autonomie, doordat je wel mensen in je nabijheid hebt, maar zij niet direct bij jou in het water (en dus in jouw ruimte) komen. Hierdoor kun je je beter concentreren op het opvangen van je weeën, waardoor je oxytocine-gehalte lekker hoog blijft. Wist je dat beadbevallingen over het algemeen ook wat vlotter verlopen?


Genoeg voordelen, dus. En er zijn er vast nog meer op te noemen. 


Veel geboortefotografen houden ook van badbevallingen, want het levert bij geboortefotografie vaak prachtige foto's op.


TIP!


Soms is er tijdens de geboorte een lamp nodig, zodat de verloskundige goed zicht heeft op de baby. Die lamp kan best fel zijn. 
Gebruik daarom kerstverlichting (voor buiten!) en schuif dit bij het opzetten van het bad onder de plastic hoes, zodat de lampjes niet in het water komen. Hierdoor is er goed zicht mogelijk en blijft de sfeer behouden!