Het hoofdje wordt geboren


Wanneer het hoofdje van de  baby wordt geboren...


dan levert dit soms prachtige foto's op, hoewel dat niet altijd te garanderen is. Het hangt er maar net van af hoe de situatie op dat moment is in de verloskamer, hoe veel mensen assisteren bij de bevalling en de plek waar de geboortefotograaf kan (en mag) staan.


Staan van het hoofdje


Het hoofdje komt langzaam maar zeker steeds een klein stukje meer naar buiten. In het begin zal het hoofdje, als de wee over is, weer wat terugzakken, maar na verloop van tijd blijft het stukje hoofd ook buiten een wee zichtbaar. Bij iedere wee komt het hoofd een klein stukje meer naar buiten.


Als het hoofdje voor een groot stuk al geboren is, kan dit van onderen erg heftig voelen. Veel vrouwen omschrijven het als een brandend gevoel dat ook wel de 'ring of fire' wordt genoemd, wanneer het breedste deel van het hoofdje passeert.

Dan komt het hoofdje langzaam maar zeker naar buiten. De verloskundige vertelt op dit moment wanneer er gepuft en geperst moet worden, want als het hoofdje er te snel doorheen wordt geperst, verhoogt dit de kans op scheuren.

Als het hoofdje geboren is zal de verloskundige voelen of de navelstreng niet om de nek van de baby zit. Als de navelstreng niet om het nekje zit, of als hij eraf is gehaald, mag er nog 1 keer flink geperst worden en dan volgen de schouders en het lichaampje meestal vlot. 


Het moment dat het hoofdje is geboren, is voor een geboortefotograaf een moment dat hij/zij altijd zal proberen te vangen. Maar nogmaals: dat lukt niet altijd. Bij deze fotografen is het in ieder geval gelukt en dat levert bijzondere beelden op.