Prijzen en tips

Waarom kost geboortefotografie zo veel geld?

Misschien heb je een aantal prachtige geboortefoto’s gezien en denk je “Wauw! Ik wil ook een geboortefotograaf bij de geboorte van mijn kind!” Je gaat naar Google en zoekt naar een geboortefotograaf bij jou in de buurt. Je klikt door een prachtig portfolio met afbeeldingen en je bent verkocht! Je wilt gelijk boeken! Dan klik je op de prijzen en WOW!

Dat heet een shock.

 

Je had geen idee wat je moest verwachten, maar dit was het in ieder geval niet. Het kost een klein fortuin.

Luister, dat is begrijpelijk.

Ik keek zelf ook ooit voor het eerst naar de prijzen van een geboortefotograaf en vond prijzen van meer dan 1000 euro bespottelijk. Het klonk echt belachelijk in mijn oren

Maar, als dit jouw gedachten zijn die door je hoofd heen gaan bij het zien van de prijzen voor geboortefotografie, laat me dit dan uitleggen.

Allereerst, geboortefotografie is een luxeproduct. Het zou geweldig zijn als iedereen het zich kon veroorloven, maar dat is gewoon niet het geval. Het is iets dat je waarschijnlijk zult moeten plannen kort nadat je die twee mooie streepjes hebt gezien.

Maar dan is de vraag: waarom? Waarom kost een geboortefotograaf zo veel geld?

 

Geboortes zijn extreem onvoorspelbaar. Om er zeker van te zijn dat wij (geboortefotografen) bij de geboorte van je kindje kunnen zijn, staan we wekenlang oproepbaar. Oproepbaar staan houdt in dat we nooit ver van de locatie van de geboorte kunnen gaan. We gaan geen familieweekendjes weg, een dagje met het gezin op pad buiten de regio en we gaan ook geen verplichtingen aan tijdens onze oproepdiensten. Vaak geven we zelfs een deel van de vakantieperiode op of verschuiven we verjaardagen om er op jouw grote dag bij te kunnen zijn! We blijven wekenlang binnen handbereik van onze telefoon en hebben het belsignaal zo hard staan als maar kan. We slapen op een half oor, omdat we je telefoontje niet willen misen. Onze levens draaien letterlijk wekenlang om jou. En dat is OK! Want dat is ons werk! En dat is waarvoor we worden betaald.

Om daar nog aan toe te voegen: wanneer we eenmaal je geanticipeerde telefoontje ontvangen, hebben we geen idee hoe lang we weg zullen zijn. Want nogmaals: geboortes zijn extreem onvoorspelbaar. We kunnen uren achter elkaar aan het werk zijn, zonder pauze. Soms zelfs dagen. We blijven bij jou om al die dierbare momenten vast te leggen en soms kunnen we niet het risico lopen om weg te gaan, dus blijven we. En blijven we. En blijven we.

Gemiddeld duurt een bevalling tussen de 10 en 15 uur. Logischerwijs kan dit breed variëren van minder tot meer uur dan dat. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: geboortes zijn onvoorspelbaar. Dus laat me een paar hypothetische cijfers voor je opnoemen.

Een eerste kennismaking met een klant duurt ongeveer één tot twee uur. Dan, eenmaal geboekt, zal er ook nog regelmatig contact zijn wat zo één of twee uur bij elkaar opgeteld zou kunnen duren. Vergeet niet die 4 tot 5 weken die volledig om jou zullen draaien! Wat is dat waard?

Dan nu de geboorte. Door ervaring kunnen we zeggen dat we meestal ongeveer 8 tot 12 uur bij een geboorte aanwezig zijn. Soms wat meer en soms wat minder. Maar gemiddeld zal dat dus zo’n 10 uur zijn. Dan komt het gedeelte waar het meeste werk in zit. Veel mensen denken er niet aan dat het niet slechts gaat om het nemen van foto’s, maar dat we ze ook nog moeten bewerken.

Laten we zeggen dat er zo’n 600 foto’s worden gemaakt bij een bevalling. Die moeten we allereerst terugbrengen en sorteren tot een serie van zo’n 150 tot 200 foto’s. Deze foto’s zullen jouw volledige persoonlijke verhaal vertellen. Dit is dan ook één van de belangrijkste dingen om te komen tot het beste resultaat. Het sorteren duurt een uur tot twee uur.

 

Nu het leuke gedeelte! Editing! Editing is waarschijnlijk het leukste deel. Het is leuk om creatief bezig te zijn en van een foto een klein kunstwerkje te maken. Maar, dit is zeker geen snel proces, terwijl we bekend zijn met het snel omzetten van galerijen. Ik durf te zeggen dat we er gemiddeld ongeveer 16 uur over doen om een geboortegalerij te bewerken.
Wederom kan dit iets meer zijn of iets minder. Dit is afhankelijk van de (soms extreem lastige) lichtsituaties en hoe uitgebreid het bewerken nodig is.

Wanneer het bewerken klaar is, kost het nog ongeveer een uur om alle bestanden te exporteren, juist klaar te zetten en klaar te maken om af te leveren. Sommige geboortefotografen uploaden ze ook nog naar een privé-online-galerij.

Daarna maken we nog een album naar keuze op: importeren, bepalen van de lay-out, proefexemplaren versturen, wijzigingen doorvoeren, bestellen en leveren. Dit kost je ook nog ongeveer twee (soms 3) uur bij elkaar.

 

Dus: een beetje snel rekenen laat zien dat dat ongeveer 32 tot 36 uur werk bij elkaar is.

 

Laat me een basispakket van 1000 euro als voorbeeld nemen. Stel dat je die 1000 euro deelt door 32 uur, dan betaal je bijna 32 euro voor een uurtje werk aan de geboortefotograaf. Dat klinkt als een niet verkeerd salaris. Toch? Maar hierbij is geen rekening gehouden met de kosten die een geboortefotograaf nog heeft: benzine, kinderopvang, maaltijden, materiaal voor het nemen van de foto’s, fotobewerkingssoftware, parkeren, de inkoopkosten van het album, etc. En niet te vergeten alle andere kosten om het werk te kunnen doen, zoals het hebben en onderhouden van een website, visitekaartjes en overig promotiemateriaal, alle verzekeringen en een pensioenafdracht, etc, etc.

EN de 4 a 5 weken oproepbaar staan. Wat was dat ook alweer waard…?

 

Verder hebben vele geboortefotografen zich geprofessionaliseerd door het volgen van cursussen, scholing en workshops. Een goede geboortefotograaf is getraind en weet hoe zij om moet gaan met uitdagende situaties die bij geboortefotografie kunnen voorkomen. Ook zijn zij op de hoogte van het geboorteproces en weten zij hoe ze zich moeten gedragen en opstellen in een ruimte waar een bevalling plaatsvindt. De waarde van training en scholing zit ook in de prijzen verwerkt.

 

De nummers die naast het euroteken staan vermeld zijn niet zomaar willekeurige nummers, het zijn nummers die nodig zijn om ons werk te kunnen doen. Om ons werk GOED te kunnen doen, zonder dat we onszelf daarbij in de vingers snijden.

 

Dit alles gezegd hebbende: wij WILLEN écht jouw bevallingsverhaal vangen en vastleggen. We houden van ons werk en zijn er zó ontzettend gepassioneerd over! Dus als jij er aan denkt om een geboortefotograaf in te schakelen, en je struikelt over de kosten, denk dan aan de volgende tips:


TIPS

  • Weet je dat jij een babyshower gaat krijgen? Vraag dan om een bijdrage in de kosten in plaats van cadeaus.
  • Dat kun je natuurlijk ook doen in de kraamperiode. Vraag aan je kraamvisite een kleine bijdrage m.b.t. de kosten voor een gewenste geboortereportage.
  • Neem contact op met de geboortefotograaf van jouw keuze. Vaak zijn geboortefotografen welwillend om mee te denken aan een betalingsregeling of kun je betalen in termijnen.
  • Heb je écht alles nieuw uit de winkel nodig voor je baby? Op internet zijn ontzéttend veel babyspullen te krijgen die zo goed als ongebruikt (en soms zelfs nog nieuw) te koop worden aangeboden. Hiermee kun je een hoop geld besparen en zodoende alsnog jouw dierbare en onbetaalbare herinneringen professioneel vast laten leggen.
  • Bied jij zelf een dienst aan? Met een klein beetje brutaliteit of creativiteit kunnen jij en je geboortefotograaf misschien wel een dienst met elkaar ruilen, zodat jullie er beiden iets aan hebben.
  • Kijk eens goed rond in je huis en bedenk wat je zou kunnen missen. Vaak staat een huis vol met spullen die je niet gebruikt of nodig hebt, maar waarvoor je nog best wel wat geld kunt krijgen als je het verkoopt.
  • Leg iedere week of maand een van te voren bepaald bedrag opzij voor dit doel. Sparen kan altijd!