Tips voor het zoeken naar een geboortefotograaf

Tips voor het zoeken naar een geboortefotograaf.

Wanneer je op zoekt bent naar een goede professionele geboortefotograaf, zul je in je zoektocht merken dat er vrij grote verschillen zijn tussen de geboortefotografen die je kunt boeken. Hieronder lees je 10 tips voor het vinden en het zoeken naar een betrouwbare geboortefotograaf:


1) Maak kennis.

Iedere professionele geboortefotograaf voert van te voren een kennismakingsgesprek op vrijblijvende basis en zal hier dan ook geen kosten voor in rekening brengen. 


2) Prijs.

Geboortefotografie is niet goedkoop. Een fotograaf drukt namelijk niet slechts op een knopje en rekent niet alleen de uren die hij/zij bij een bevalling aanwezig is. Ook het continue oproepbaar staan voor de naderende bevalling, het selecteren van de reportage, het nabewerken van de foto's, de daarvoor benodigde software en het uitoefenen van een goede professie met bijbehorende apparatuur hoort bij het werk van een goede geboortefotograaf. Tref je toevallig "een geboortefotograaf" die het voor veel minder doet dan een andere fotograaf? Dan kun je er van uitgaan dat 'goedkoop' tot duurkoop zou kunnen leiden. Zo zijn er bijvoorbeeld fotografen die zonder verzekering (tegen schade en/of mogelijke ongevallen) werken! Of ze werken met ongeschikt materiaal, waardoor je misschien niet de foto's zult ontvangen die je voor ogen had. Wil jij dat risico lopen?

Meer over de (opbouw van de) prijzen van een geboortefotograaf kun je hier lezen. 


3) Contract.

Kom niet voor onvoorziene of vervelende situaties te staan en zorg dat je in zee gaat met een geboortefotograaf die alle afspraken netjes vast legt in een contract of in zijn algemene voorwaarden. Dat lijkt wat zakelijk, maar een geboorte kun je niet overnieuw doen. Zekerheid is daarom toch wel heel erg gewenst. 


4) Back-up-fotograaf.

Een goede geboortefotograaf maakt deel uit van een netwerk van geboortefotografen. Ook een geboortefotograaf kan immers ziek worden, in een file terecht komen of een ongeval krijgen. Op zo'n moment zou de fotograaf van jouw keuze terug moeten kunnen vallen op een back-up-fotograaf of collega, zodat de geboorte van jouw kindje evengoed kan worden vastgelegd. Vraag tijdens het kennismakingsgesprek daarom altijd aan de fotograaf hoe hij/zij de bereikbaarheid kan garanderen. En hoe de back-up is vorm gegeven.


5) Ervaring.

Er zijn vele geboortefotografen actief. Daarbij is het logisch dat de ene fotograaf wat meer ervaring heeft dan de andere fotograaf. Ga bij jezelf na of ervaring voor jou van belang is of niet. Soms kun je dit terugzien in het porfolio, en soms ook in de prijs. Hierover lees je verderop meer.

6) Portfolio.

Iedere fotograaf heeft wel een klein portfolio op zijn/haar website staan. Op verzoek kun je vaak ook een uitgebreider portfolio inzien. Bekijk het portfolio van verschillende fotografen en kies de fotografiestijl die bij jou past. Het zou zonde zijn als je uiteindelijk foto’s krijgt die helemaal niet jouw smaak zijn. 

Soms kun je in het portfolio ook al zien of een fotograaf wat meer ervaring heeft, wanneer er een (grote) verscheidenheid aan ouderparen in te zien is. Wanneer je in een portfolio telkens dezelfde mensen op de foto's ziet staan, is een fotograaf vaak nog bezig met het opbouwen van het portfolio of ervaring. 


7) Apparatuur.

Een geboortefotograaf werkt vaak onder lastige lichtomstandigheden, zonder gebruik te maken van flitslicht. Er is immers nog geen eenduidig onderzoek waaruit blijkt dat fel (flits)licht geen schade veroorzaakt aan de nog tere baby-oogjes. Daarom werkt een goede geboortefotograaf met materiaal dat hier bij aansluit. Je kunt hier naar vragen bij het kennismakingsgesprek. Werkt de fotograaf bijvoorbeeld met lichtsterke objectieven? Heeft de fotograaf een reserve camera voor het geval er een technisch probleem op zou treden? En extra geheugenkaartjes, accu's, e.d.? 


8) De locatie van de geboortefotograaf.

Veel fotografen hanteren een werkgebied tot wel een uur of anderhalf uur rijden vanaf hun eigen woonplaats. Maar hoe dichter een geboortefotograaf bij je eigen woonplaats in de buurt zit, hoe makkelijker het voor de fotograaf zal zijn om op tijd bij je bevalling te zijn. Het verloop van een bevalling is immers onvoorspelbaar!  Op deze handige overzichtskaart kun je zien welke geboortefotografen in Nederland en België bij jou in de buurt zitten. Wist je dat bijna alle geboortefotografen op deze kaart te vinden zijn?!


9) Overeenkomsten ziekenhuizen.

Weet jij al of je in het ziekenhuis gaat bevallen? Informeer dan bij het ziekenhuis waar je gaat bevallen of zij toevallig met bepaalde fotografen een samenwerking hebben. Sommige ziekenhuizen hebben namelijk een samenwerking met één of meerdere fotografen. Deze fotografen mogen ook mee naar de operatiekamer, indien een bevalling zich onverhoopt zou verplaatsen naar de operatiekamer voor een keizersnede. Op die manier ben je altijd verzekerd van een volledige reportage. 


10) Keurmerk geboortefotografie - Erkende geboortefotografen.

Het is goed om je als klant en ouder te realiseren dat geboortefotograaf een vrij beroep is en dat er geen diploma's vereist zijn om het werk uit te kunnen voeren. Hoewel er heel veel professionele geboortefotografen aan het werk zijn, zijn er ook veel fotografen die geboortefotografie aanbieden vanuit hun hobby of voor prijzen waar je geen professionaliteit voor kunt verwachten. (Zie punt 2).

Onlangs is daarom, in samenwerking met zorgverleners, het keurmerk geboortefotografie geintroduceerd. De eerste geboortefotografen hebben inmiddels een keurmerk mogen ontvangen. Op de website van deze stichting kun je een overzicht vinden van Erkende geboortefotografen uit Nederland en Belgie. Goed om te weten!