Fotowedstrijd

FOTOWEDSTRIJD GEBOORTEFOTOGRAFIE: breng nu je stem uit!

Laten we het mooie van een geboorte vieren!

UNIEK IN NEDERLAND EN BELGIË

DAAG JEZELF UIT

WEES TROTS OP WAT JE DOET

YES!

De Geboortefotograaf is superblij om het allerbeste werk van geboortefotografen uit Nederland en Vlaams België te mogen delen. Daarmee hoopt De Geboortefotograaf bewustzijn te creëren voor het bijzondere vak van de geboortefotograaf, geboortefotografie in het algemeen, en de ontzagwekkende toewijding en impact van geboortefotografen en medewerkers binnen de geboortezorg. De Geboortefotograaf laat graag zien dat er een grote verscheidenheid is aan geboorte-ervaringen en -verhalen.


Niet voor het eerst, maar nu groots aangepakt, organiseert De Geboortefotograaf een zoektocht naar de mooiste geboortefoto's die in Nederland en België worden gemaakt!

Iedereen mag meedoen


Dit is een unieke kans om de mooiste geboortefoto's uit je collectie te delen. 

Het maakt daarbij niet uit hoeveel geboortes je hebt gefotografeerd.


Het laten zien van geboortefotografie


Dit is een kans om opgenomen te worden in een verzameling afbeeldingen die spreekt over de kracht, de waarde en het belang van geboortefotografie.

Wees creatief


Denk buiten de gebaande paden en deel je meest creatieve of mooie afbeelding. Selecteer de foto's die JOU aanspreken. Degene waar je trots op bent.


Overwin jezelf en onzekerheden


Dit gaat niet alleen over het "winnen" van een wedstrijd ... maar eerder over het laten zien van je beste werk, van wat geboortefotografie is en kan zijn. Daag jezelf uit, wees dapper en doe mee! "Overwin" je eigen obstakels!


HOE HET WERKT

 • Je mag voor de aankoopprijs 3 foto's inzenden die gemaakt zijn in 2022 of 2023.
 • Ingezonden foto's moeten van een bevalling zijn, genomen in de tijd vanaf de weeën tot maximaal 3 uur na de geboorte.
 • Deelnemende fotografen kiezen zelf in welke categoriën zij willen meedoen met hun foto's. Je kunt er voor kiezen om 3 foto's in te sturen in één dezelfde categorie, maar ook elke foto in een andere categorie. Of 2 foto's in de ene categorie en 1 foto in de andere categorie. Aan jou de keus!
 • Alle ingezonden foto's worden opgenomen in een totaaloverzicht op de website.
 • Er zullen twee afzonderlijke stem-/scoringsmomenten zijn.
  • Juryleden selecteren de vijf beste afbeeldingen voor elke categorie. 
  • De juryleden zullen ook de top vijf foto's selecteren voor de ervaren geboortefotograaf (10 of meer geboortes) en de startende geboortefotograaf (minder dan 10 geboortes).
 • Het totaaloverzicht zal ook openbaar worden gemaakt, zodat het publiek kan stemmen. De beste TIEN publiekswinnaars worden erkend, samen met de categoriewinnaars die door de jury worden gekozen.
 • ALLE deelnemende foto's worden gepubliceerd met links naar de website van de fotograaf. (Indien de fotograaf geen website heeft, zal er worden verwezen naar de social media pagina van de fotograaf.)
 • ELKE foto wordt het komende kalenderjaar gepubliceerd in een reeks blogposts en posts op sociale media. Uiteraard worden ook hierbij links naar de fotograaf geplaatst.
 • Belangrijk: De fotograaf is verantwoordelijk voor toestemming van de betrokken personen op de foto's waarmee die deel wilt nemen.


KOSTEN DEELNAMETICKET:

€ 7,50 EarlyBird (10 oktober - 20 oktober), hiermee kun je 1, 2 of 3 foto's insturen.

€ 10,-  Standaard (20 oktober - 10 november), hiermee kun je 1, 2 of 3 foto's insturen.


WAAR MOETEN JE FOTO'S AAN VOLDOEN?


 • Afbeeldingen mogen GEEN watermerk, borders of randen bevatten.
 • De foto's hebben formaat 2000 aan de langste zijde, en mogen niet groter zijn dan 2 MB.
 • Kies een categorie waarin je jouw foto's mee wilt laten doen.
 • Geef je foto's daarom een naam: Naam van de categorie - Achternaam - Voornaam - bedrijfsnaam

       Voorbeeld: KEIZERSNEDE - van Lith - Renate - Renate van Lith Fotografie


Je kunt deelnemen tot en met 10 november 2023!!

DE CATEGORIEËN

Je kunt meedoen in deze categorieën:


Geboorteteam

Keizersnede

Ziekenhuisbevalling

Thuisbevalling

DetailDE TIJDLIJN

10 oktober 2023 - Start opening inzenden met Earlybirds tot 20 oktober.


20 oktober - Normale prijzen
Normale prijs van 20 oktober - 10 november


10 november 2023 - Sluiting van de inzendtermijn


17 november 2023 - Start jurybeoordelingen


23+24+25 november - Stemmen door publiek


1 december 2023 - Winnaars en topfoto's aangekondigd!!!

DE JURY

Juryleden zijn geselecteerd op basis van het feit dat zij ervaren (geboorte)fotografen zijn, een goed idee hebben van hoe het is om als documentair fotograaf in een intieme setting te fotograferen of een goed beeld hebben van het geboorteproces doordat zij professionals zijn binnen de geboortezorg. Ook hebben meerdere juryleden zelf ervaring met de aanwezigheid van een geboortefotograaf. Een veelzijdige jury dus, met:
Lees HIER meer over de juryleden en de beoordelingscriteria!

DE PRIJZEN

In ieder geval, minimaal, wordt het volgende uitgereikt: 


 • 50 euro voor de overall-winnaar.
 • Een cadeaubon te besteden in de webshop van De Geboortefotograaf.
 • Een jaar lang gratis vermelding op de overzichtskaart van De Geboortefotograaf.
 • Een interview en uitgebreid blog op de website van De Geboortefotograaf.
 • Alle winnaars en eervolle vermeldingen zullen worden opgenomen in een persbericht/ promotiecampagne.(Lees verder onder de foto's)

FOTO'S KIEZEN

Hoe kies ik mijn foto?

Het kiezen van de foto's is altijd een uitdaging. Maar dat is nou eenmaal onderdeel van het meedoen aan fotowedstrijden. Jezelf pushen, uitdagen en iets nieuws proberen. Het is een ongelooflijk leerzaam proces! Een proces waarbij je kritisch leert kijken naar je eigen foto's en zo jezelf kunt verbeteren. Hier zijn een paar tips:


 • Neem contact op met je collega's binnen de community van geboortefotografen, en vraag hen om feedback. Je kunt ook je volgers hiervoor vragen! Wanneer je dit doet via je eigen persoonlijke social media, zorgt dat er niet alleen voor dat je daardoor unieke openbare interactie, betrokkenheid en zichtbaarheid krijgt voor extra SEO, maar je volgers zullen het ook leuk vinden als ze een locatie, geboortemedewerker of misschien zelfs zichzelf terugzien! De interactie die volgt met collega's en/of je volgers is een leuke meer- en toegevoegde waarde van het meedoen met fotowedstrijden!
 • Lees dit BLOG voor een goede verzameling tips voor deelname aan wedstrijden.
 • Heb vertrouwen. Heel eenvoudig, vertrouw ook gewoon op je intuïtie. De inzendtermijn is niet voor niets een maand. Je hebt de tijd. Dus neem ook gerust even die tijd om alle aspecten te overwegen. Waarom voel je je aangetrokken tot die ene foto...? Geloof in jezelf.

FAQ

Mogen foto's van een stille geboorte ook meedoen?

 • JA, absoluut. Foto's van alle soorten bevallingen mogen meedoen.

Waarom is gekozen voor deze categoriën?

 • In plaats van de verschillende fases die een bevalling heeft, is er gekozen om categoriën te kiezen die passen bij de meest voorkomende plaatsen waar een geboorte plaatsvindt. Dit geeft zo veel mogelijk fotografen de kans om mee te kunnen doen, ook de beginnende of de wat minder zichtbare geboortefotografen. Zo hebben fotografen een breder 'speelveld' waarbinnen een foto ingezonden kan worden.

  Waarom wordt er geld gevraagd om mee te mogen doen?

  • Enerzijds om een drempel op te werpen, zodat alleen serieuze inzendingen worden ingezonden. Anderzijds als kleine tegemoetkoming voor de vele en vele uren die vrijwillig in het organiseren van deze fotowedstrijd, het onderhouden van het platform van De Geboortefotograaf en het promoten van geboortefotografie worden gestoken. Door dit platform kunnen geboortefotografie én geboortefotografen onder de aandacht worden gebracht van een zo'n breed mogelijk publiek. Ook wordt het prijzengeld voor de overallwinnaar er van bekostigd.

  Waarom lukt het me niet om de foto's te uploaden met het inschrijfformulier?

  • Wanneer je problemen hebt met het uploadformulier, probeer dan de volgende tips:
   Wis de cache en cookies van je browser, zorg ervoor dat je een goede internetverbinding hebt en zorg dat al je uploads onder de limiet van 2MB bestandsgrootte blijven. Soms helpt het, als het druk is, ook om het gewoon later nogmaals even te proberen. 

  VOOR DE PERS

  Over De Geboortefotograaf

  Het platform van De Geboortefotograaf is in 2019 opgericht door geboortefotograaf Renate van Lith. Via het platform van De Geboortefotograaf en de bijbehorende community weten inmiddels honderden, zowel startende als ervaren, geboortefotografen elkaar te vinden om elkaar naar een hoger niveau te tillen. Ook vinden zij hier hun back-up bij ziekte (want ja: bevallingen gaan altijd door, ook als je ziek bent) en kunnen startende geboortefotografen cursussen en workshops volgen.


  Via de overzichtskaart vinden aanstaande ouders én (verwijzende) geboortezorgverleners rond de 150 geboortefotografen uit Nederland én België die zich actief aanbieden voor het fotograferen van een bevalling of geboorte. Ook kunnen alle professionele geboortefotografen die een keurmerk van Stichting Keurmerk Geboortefotografie dragen gevonden worden via dit overzicht. Vele informatiekanalen voor zwangere vrouwen verwijzen inmiddels dan ook naar dit meest complete overzicht van geboortefotografen dat er is.


  De Geboortefotograaf organiseert met trots de eerste grote fotowedstrijd voor geboortefotografie 2023!

  Omdat geboortefotografie echter nog altijd vrij onbekend is voor het grote publiek, laten wij met liefde het grootste gezamenlijke oeuvre zien dat ooit in Nederland en België is gepubliceerd! We willen zien dat geboortefotografie draait om de schoonheid en veelzijdigheid van een geboorte in al zijn facetten. Geboortefotografie is puur, krachtig en onvervangbaar waardevol voor de ouders die hiervoor hebben gekozen. Alle beelden zijn gedeeld met toestemming van de familie en de fotograaf. Respecteer daarom alstublieft hun keuze en copyright: kopieer, print of bewaar geen afbeeldingen. Deel in plaats daarvan een link naar deze pagina! (Zichtbaar vanaf 1 december)


  Media:
  Als u iets wilt publiceren over deze fotowedstrijd, neem dan contact op via het contactformulier voordat u foto's gebruikt of deelt. Correcte vermeldingen en hyperlinks naar de fotograaf/ eigenaar van het auteursrecht zijn vereist. De Geboortefotograaf kan u voorzien van de contactgegevens, links naar fotografen en meer informatie over geboortefotografie in zijn algemeen. Verzoeken om een interview of meer informatie over deze wedstrijd kunt u richten tot info@degeboortefotograaf.nl 


  Zoek een geboortefotograaf:
  Als je een geboortefotograaf bij jou in de buurt wilt vinden, bezoek dan het overzicht van geboortefotografen. Als je een geboortefotograaf bent en ook vermeld wilt worden op deze kaart, stuur dan een mail naar info@degeboortefotograaf.nl voor meer informatie.


  Let op: een geboorte is weliswaar mooi, maar ook écht. U kunt naaktheid of bloed verwachten als u de inzendingen bekijkt. Scroll zeker naar beneden om alle prachtige inzendingen te bekijken. Dat kan hier vanaf 1 december.